[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 3/11/2011
Tip expoziţie: arhivă, instalaţii, video, Artist: Alexandru Solomon, Locul: MNAC, Adresa: str. Izvor 2-4, Bucuresti / Palatul Parlamentului, Perioada de desfăşurare: 13 - 20 noiembrie, Inițiatoare: Ruxandra Balaci

Alexandru Solomon - 15 Filme.

Alexandru Solomon - 15 Filme.

Pentru fanii Docuart.ro sau ai Fav.ro, filmele documentare din anii ’90 ale lui Alexandru Solomon sau cele de la începutul anilor 2000, realizate în colaborare fie cu Geta Brătescu, fie cu Radu Igazsag, nu mai sunt de mult o sur­priză.

E adevărat că plăcinta din pământ din Earthcake (1992) ori gen­tilomii țopăind în jurul dricului lui Urmuz, din Strigăt în timpan (1993), printr-un citat contagios din Entre’acte (1924) al lui René Clair, sau chiar marșul amețitor al tramvaielor contemporane din Cronica de la Zürich (1996), o aluzie, directă poate, la Celovek s kinoapparatom (1929) al lui Dziga Vertov, nu prea aveau multe lucruri în comun cu rigoarea documentaristă a investigației faptului imediat, după cum adevărat este și că unele dintre ele au „rulat” de-a lungul timpului pe la Danish Video Art Data Bank sau Euro Media Art, însă dacă autorul lor se recomanda drept documentarist, atunci documentarist să fie.

 

Noutatea constă în faptul că acum ele nu mai rulează, ci sunt expuse. Privite din această perspectivă, adică a expunerii într-un muzeu de artă contemporană, filmele nu devin mai puțin documentare, ci capătă mai multă patină artistică, reactivând în ele o actualitate irefutabilă.

 

Dar expoziția de la MNAC mai vorbește și despre altceva: despre faptul că MNAC a crescut mare. MNAC nu mai expune concepte primite de-a gata, de la artiști, curatori sau alte instituții, ca o gazdă bătrână și neputincioasă, ci ia decizii canonice, adică produce judecată de valoare.

 

A trecut, altfel spus, de la funcția de executive, la aceea de manager. Să-i urăm, așadar, un post și mai înalt în ierarhia culturală contemporană, iar lui Alexandru Solomon, simeze la Veneția!

 

15 Filme.

13.10 – 20.11, MNAC,

artist: Alexandru Solomon,

inițiatoare: Ruxandra Balaci,

organizatoare: Carmen Iovitu