[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Anca Negoiță publicat la: 8/11/2012
Bucureşti Balet Studio Giuliana, Traian Popovici 77

Corp de balerină

Corp de balerină

Aveam 5 ani când, plină de entuziasm, am intrat în studioul de balet de la Palatul Copiilor. Profesoara m-a pus să fac câteva exerciţii de flexibilitate. Mi-a zâmbit apoi acru şi le-a spus părinţilor mei să mă aducă peste câteva luni, după ce slăbesc câteva kilograme.

Ai mei au hotărât să nu se mai întoarcă. Medicul familiei deja era îngrijorat că sunt prea slabă pentru vârsta mea şi că nu mănânc suficient. Asta aveam să aflu peste mulţi ani, timp în care am regretat enorm decizia lor (foarte sănătoasă, de altfel). Aveam să citesc apoi despre anorexie şi infertilitate, cel mai des întâlnite boli din spatele frumoasei lumi a balerinelor. Cele mai recente exemple în acest sens care îmi vin în minte sunt Natalie Portman şi Mila Kunis în Black Swan (2010). Actriţele au slăbit considerabil numai pentru a putea juca roluri de balerine. 

Chiar dacă, din aceste motive evidente, baletul nu mi se pare unul dintre cele mai sănătoase preocupări pentru un copil (sau adult), nu pot să ignor feminitatea, delicateţea, fluiditatea pe care o dă trupului, fie el mai slab sau mai... normal. Pentru asta şi doar pentru asta, recomand baletul.


În Bucureşti aveţi câteva opţiuni excelente în acest sens. Prima este programul Ballerina Body de la sala Lady Fit, un program de tonifiere pentru începătoare executat la bara de balet. Mişcările sunt graţioase şi ajută la modelarea muşchilor într-o manieră elegantă şi feminină. Ca şi în cazul exerciţiilor de Pilates, accentul cade aici pe dezvoltarea armonioasă a muşchilor mari ai corpului – coapsele au parte de atenţie deosebită, fesele sunt ridicate şi întărite, abdomenul şi talia sunt lucrate pentru a accelera eliminarea grăsimii din acea zonă. Mişcările sunt lente şi plăcute, potrivite începătoarelor cu un nivel mediu de rezistenţă fizică.
Pentru cei care preferă experienţa totală, există studiouri de balet. Atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. La Giuliana se fac studii de balet clasic care durează un an şi se termină cu un spectacol. Înscrieri se pot face oricând, urmând să fiţi repartizaţi într-o grupă în funcţie de disponibilitate, vârstă, cunoştinţe. Orele se ţin de două ori pe săptămână, iar taxa se achită lunar, integral. Foarte important de ştiut este că, la trei absenţe consecutive şi taxa de curs neachitată, veţi fi excluşi automat. Echipamentul de care aveţi nevoie este unul lejer, ca, de exemplu, un costum negru pentru gimnastică sau fitness.


Un alt studio este Attitude Balet, care organizează ateliere de balet clasic pentru adulţi (următorul va fi pe 10 noiembrie). În timpul acestui workshop care durează 3 ore şi are loc o dată la două săptămâni sub forma unui curs intensiv, învăţaţi o coregrafie celebră cum ar fi Bolero de Ravel sau Dansul Rus din Spărgătorul de Nuci. Un astfel de atelier costă 50 de lei, iar un abonament lunar cu două ore pe săptămână costă 200 de lei.
Şi la şcoala de balet a coregrafei Georgiana Iacob puteţi merge pentru a afla mai multe despre „limbajul ascuns al trupului” (Martha Graham). Tariful este aici de 150 de lei pe lună (2 şedinţe săptămânale a câte 50 de minute fiecare).
La Pas Boutique puteţi participa la ateliere în care să învăţaţi tehnica baletului, de la aparent banalele exerciţii de streching până la piruete şi dans pe pointe. Puteţi face asta pentru a vă menţine silueta combinând efortul fizic cu graţia. Costumul de balet trebuie să fie din bumbac elastic sau elastan, ciorapii sau colanţii şi flexibilii sunt obligatorii, la fel şi părul prins la spate şi lipsa accesoriilor. Acum, la Pas Boutique există trei grupe de adulţi, două de avansaţi şi una de începători. De la Pas Boutique Shop vă puteţi cumpăra şi echipamente.

Balet Studio Giuliana, Traian Popovici 77, 0721.498.174; www.giuliana.ro; Pas Boutique, Academiei 21, 0722.923.201; www.pasboutique.ro; Attitude Balet Studio, Emil Balaban 6, 0742.219.599; www.attitudeballet.ro; Lady Fit, Bărăţiei 35, 0726.438.348; www.ladyfit.ro; Ballet, Toamnei 119, 0740.276.919; www.ballet.ro