[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ileana Bîrsan publicat la: 11/09/2012
Titlul original : Lawless(2012), Regia: John Hillcoat, Distribuția: Tom Hardy, Shia LaBeouf, Jessica Chastain, Jason Clarke, Guy Pierce, Gary Oldman, Mia Vasikowska

În afara legii/ Lawless - Cronică de film

În afara legii/ Lawless  - Cronică de film

Subiectul ales de Nick Cave și John Hillcoat pentru un gangster movie nici că se putea mai nimerit. Ce-a ieșit însă e un film vlăguit și neîmplinit.

Povestea fraților Bondurant a trecut în ficțiunea unuia dintre nepoți, Matt Bondurant, și a poi în scenariul lui Nick Cave. În vremea marii crize economice, cei trei frați își conduceau cu mare abilitatea și succes afacerea cu băuturi ilegale, până când în “The Wettest County in the World” (Franklin, Virginia), apar noi autorități corupte care vor un comision baban. Cei trei, trecuți prin război și cu o aură mitologică de invincibili, nu se vor lăsa prădați de delegatul dandy, bizar și grețos, interpretat de Guy Pierce. Povestea e săracă, iar subiectul este bagatelizat din pricina personajelor extrem de expediate. 


Chiar dacă există un subplot, răzvrătirea mezinului familiei (Shia LaBeouf), el e tratat ca un subiect paralel, intersecțiile sunt aranjate într-o dramaturgie superficială. Frații mari, Forrest, liderul familiei  (Tom Hardy), și Howard (Jason Clarke), traumatizat de experiența războiului, vor intra în diverse episoade sângeroase (chiar supereroice, doar sunt invincibili, nu?) și vor demonstra încă o dată că viața din filme e ca-n basme, albu-i alb și negru-i negru, dragostea învinge și, în cele din urmă, binele triumfă.

Schema de basm nu deranjează, în fond de la un film cu gangsteri nu te aștepți la prea multe, iar după filmele cu Paul Muni, James Cagney și Edward G. Robinson nu sunt foarte multe surprize. Însă, filmul lui Hillcoat pare un film leneș și very low buget, în care scârțâie inclusiv interpretările actorilor, toți foarte talentați și carismatici, de altfel. Pe un scenariu plin de clișee și cu personaje meschin lucrate, pedala lui Hilcoat fie apasă foarte strident (Guy Pierce trebuie să fie gros, însă cu tot talentul lui, ies doar niște clovnerii), fie inutil (personajul gangsterului mitic interpretat de Gary Oldman este ridicol de generos și înțelept), fie insuficient (un Hardy mult prea greoi și rigid, inclusiv în relația cu personajul Jessicăi Chastain, cu mormăiala care îl face atașant, dar e prea puțin, totuși). Inclusiv personajele feminine sunt foarte fușerite și ai senzația tot timpul că nu există, doar se întâmplă să treacă prin cadru. Coloana sonoră suferă și ea de inadecvare, singura piesă remarcabilă și ca interpretare și ca moment inspirat de ilustrare este piesa celor de la Velvet Underground, “White Light/ White Heat”, interpretată de octogenarul Ralph Stanley.

Excepționalul film al lui Hilcoat, The Proposition, suita de actori, Nick Cave și ale sale muzici și texte erau date ca acest film cu gangsteri să iasă o piesă meseriașă de cinema. Din păcate, o dezamăgire.