[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 8/05/2014
Festivalul Filmului European, la a XVIII-a ediție

Festivalul Filmului European, la a XVIII-a ediție

Festivalul Filmului European are loc anul acesta în perioada 9-15 mai, la Bucureşti, şi 16-18 mai, la Tîrgu Mureş.

Ediţia din acest an le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animație, de lungmetraj și scurtmetraj) din 25 de ţări.

Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio şi Elvire Popesco, iar cele din Tîrgu Mureş la cinematograful Arta.

Ambasadorul onorific al ediţiei de anul acesta, invitat să regizeze clipul de promovare a festivalului,  este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajul Colivia şi lungmetrajele Pescuit sportiv şi Din dragoste cu cele mai bune intenţii.

A XVIII-a ediție celebrează preşedinția elenă a Uniunii Europene cu un concert și o gală de deschidere în culorile și spiritul Greciei.

La Seara de gală a Festivalului, care va avea loc vineri, 9 mai, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul Miss Violența (Grecia, 2013) în prezența regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou. Filmul – povestea unei duble prăbuşiri – a fost selectat în numeroase festivaluri şi recompensat cu premii la Veneţia (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm, Montreal.

În program se regăsesc numeroase producții care au ţinut capul de afiş la festivaluri de prestigiu precum Cannes, Veneția, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.

Selecția festivalului include, de asemenea, două documentare românești: București, unde ești?, regia Vlad Petri (inclus în competiția Festivalului de Film de la Rotterdam și de la TIFF), respectiv Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM – Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop), coproducția La limita de jos  a cerului (România – Moldova), regia Igor Cobileanski, o selecție cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum și o secțiune de filme scurte realizate de studenții de la U.N.A.T.C..