[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 31/05/2013
Czech Film Hunting: PROGRAM
Bucureşti Czech Film Hunting, 1-5 iunie. La Garajul Ciclop, Grădina Muzeului George Enescu, WASP, Palatul Știrbei

Czech Film Hunting: PROGRAM

Czech Film Hunting, festival aflat la prima ediție, organizat de Centrul Ceh, se va desfășura la început de iunie, în spații neconvenționale.

Mergi?

CZECH FILM HUNTING se desfășoară între 1 și 5 iunie, la la Garajul Ciclop, Grădina Muzeului George Enescu, WASP, Palatul Știrbei.

Program:

 

  • Sâmbătă, 1.06 / 21:00 / Ferat Vampire / @ Garajul Ciclop (B-dul Magheru 6-8)

Ferat Vampire (Cehoslovacia / Juraj Herz, 1982 / 90’)

“Ferat Vampire” este o comedie absurdă și grotescă despre o mașină-model care nu are nevoie de benzină, motorină sau alte derivate poluante, ci doar de sânge uman. O poveste clasică, dar cu întorsături interesante, în care se pot detecta ușoare urme de satiră la adresa tehnologizarii și naturii umane. În orice caz, o inițiere pe cinste în lumea mirobolantă a filmelor cehești.

 

  • Duminică, 02.06 / 21:00 / Amadeus / @ Grădina Muzeului George Enescu (Calea Victoriei 144)

Amadeus (USA / Miloš Forman, 1984 / 173’)

“Iertați-mă, majestate. Eu sunt un om vulgar. Dar vă asigur, muzica mea nu e.” Acesta este Mozart, un tânăr care se zbate jovial între nebunie și genialitate. În spatele cortinei, compozitorul Salieri se simte detronat din lumea muzicii și din creația divină. Salieri simte că are o singură portiță către glorie: daca nu îl poate egala pe Mozart, măcar să îi scrie recviemul de înmormântare. În ciuda aparențelor, “Amadeus” nu este un film despre Mozart. E un film despre geniu și mediocritate, despre puterea omenească și cea divină și îmbinarea lor în actul creației.

 

  • Luni, 03.06 / 21:00 / Švankmajer Night / @ WASP (Ion Minulescu 67 - 93; Fabrica Flaroș, corp B, etaj 2, zona Timpuri Noi)

Švankmajer Night

Jan Švankmajer este un suprarealist autoproclamat, model pentru mulți regizori renumiți, cum ar fi Terry Gilliam. Prin tehnica stop-motion, el reușește să producă un efect amuzant și de coșmar în același timp. Filmele lui sunt bogate în simboluri și referințe culturale care vorbesc limbajul subconștientului, mulțumindu-i atât pe cei care caută înțelesuri întortocheate cât și pe cei care se bucură de stimuli vizuali. Un lucru e sigur: nici unii, nici ceilalți nu au timp să se plictisească, deoarece filmele lui Švankmajer sunt la fel de obsedante ca romanele lui Kafka.

 

  • Marți, 04.06 / 21:00 / The Cremator / @ Garajul Ciclop (B-dul Magheru 6-8)

The Cremator (Ceholovacia / Juraj Herz, 1969 / 95’)

Dincolo de imaginile perfecte, imbinate subtil, “The Cremator” este un film horror prin desăvârșire. Totuși, spre deosebire de filmele-horror-ca-la-carte, nu există apariții neașteptate de după ușă. Răul e prezent permanent, are o față rotofeie, zâmbitoare și își iubește familia și pisica; totuși devine din ce în ce mai înspăimântător de la un minut la altul, pe măsură ce își asumă rolul de salvator prin moarte. “The Cremator” este unul din cele mai valoroase filme ale Noului Val cehoslovac, un film care dă fiori prin frumusețe și morbiditate în același timp.

 

  • Miercuri, 05.06 / 21:00 / Menzel Night / @ Palatul Știrbei (Calea Victoriei 107)

Menzel Night

Lui Jiří Menzel, invitatul de onoare al festivalului, i se dedică o seară specială în Palatul Știrbei, unde vor fi proiectate simultan mai multe din filmele acestuia. Menzel nu doar că face filme de aproape jumătate de veac, dar regizează și teatru, este actor și are o carieră publicistică. Cel mai bine îi putem descrie stilul ca îmbinând o viziune umanistă a lumii cu sarcasm și provocări jucăușe. Debutul său, lungmetrajul “Trenuri bine păzite” i-a adus un premiu Oscar. Nici cel mai recent film al său, “L-am servit pe regele Angliei”, nu se lasă mai prejos, aducând peste un milion de spectatori în cinematografe.


Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză.

Intrarea la toate proiecțiile este liberă.


Czech Film Hunting este un eveniment organizat de Centrul Ceh și susținut de Staropramen